Du er her

TEMA: Syge børn

Måske har du allerede prøvet at have et sygt barn – ellers har du det til gode. Barnets sygdom kan være belastende, ikke kun for barnet, men for hele familien. Her får du en række råd til, hvordan du og dit barn klarer en lang række smitsomme sygdomme.

Nederst på siden finder du en liste over smitsomme børnesygdomme, og alt hvad du skal vide om dem.

På det følelsesmæssige plan er det hårdt at være vidne til barnets sygdom. Ofte er barnet ikke oplagt til samme aktivitet, som I alle er vant til.

Barnet er måske mere pylret, kan ikke falde til ro, vil ikke sove eller måske sover dit barn hele tiden – begge dele er bekymrende for forældre.

Det helt lille barn har ikke mulighed for at fortælle, hvor det evt. gør ondt, eller hvordan det har det.

Det større barn, der efterhånden har en fornemmelse af egen krop og har et ordforråd, der kan beskrive, hvor det gør ondt, har nemmere ved at beskrive eventuelt ubehag.

 

Hvad er en smitsom sygdom?

Mange af de sygdomme, som dit ban får i barnealderen, er smitsomme sygdomme. En smitsom sygdom skyldes oftest infektioner med virus eller bakterier.

Infektionssygdomme smitter fra menneske til menneske, og derfor er smitterisikoen størst, der hvor der er mange mennesker samlet, og især i vinterhalvåret. De hyppigste er luftvejsinfektioner som forkølelse og influenza.

De mest almindelige smitteveje er ved direkte kontakt, som håndtryk, legetøj der bruges af mange børn, narresutter der bliver delt af flere børn, dørhåndtag, håndklæder osv.

En anden måde dit barn kan blive smittet på er ved dråbesmitte gennem luften. Det vil sige, at dråber, der dannes ved nys, hoste, tale eller opkastning, bærer smitstoffet ud i rummet og lander på en modtager eller på en overflade, hvorfra den bliver en kontaktsmitte.

Almindeligvis vil dit barns immunsystem kunne bekæmpe de mikroorganismer, der fremkalder sygdomme, men helt undgå infektioner - det kan man ikke.

Når dit barn begynder i dagpleje/ vuggestue, vil du måske opleve hyppige perioder forkølelser - måske øreproblemer. Disse infektioner skyldes netop, at dit barn kommer ud blandt flere mennesker efter at have været hjemme i mere beskyttede omgivelser. I institutionen har børnene tæt kontakt til hinanden. De bytter gerne legetøj og narresutter, og de helt små børn undersøger jo alt med munden, så her er det meget nemt at få udvekslet sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

Ofte vil du opleve, at hvis dit barn lige har overstået én infektion, ja, så skal der ikke meget til, før den næste infektion banker på.

Efter en overstået infektion er barnets modtagelighed for nye smitsomme sygdomme større. Modstandskraften er for en tid nedsat.

Kulde og træthed kan også nedsætte modstandskraften.

Dit barn har brug for at komme til hægterne igen efter en sygdomsperiode, så en ekstra dag hjemme i fred og ro, og hvor dit barn er feberfri, vil være godt.

Selv om dit barn fra fødslen har medfødte antistoffer og er blevet ammet, kan det ikke undgås, at der vil komme infektioner. De medfødte antistoffer forsvinder i løbet af de første 3 – 6 måneder, og barnet skal nu til at danne egne antistoffer. Dette sker ved netop at gennemgå og overstå de forskellige infektioner.

Du kan glæde dig over – og se frem til, at hyppigheden af infektioner aftager, efterhånden som dit barn bliver ældre.

Børn, der udsættes for tobaksrøg, har en større modtagelighed for smitsomme sygdomme – så det er da værd at tænke over!

 

Tegn på at dit barn har fået en smitsom sygdom

Hvis dit barn er ved at blive syg, kan det være, at du oplever, at dit barn bliver mat, uroligt, pylret eller grædende.

Lidt større børn kan klage over ondt i maven. De kan kaste op, også selv om det måske ikke lige er en sygdom i maven.

Feber er dit barns forsvar mod virus og bakterier. Den forhøjede temperatur medvirker til at virus og bakterier går til grunde. Feber hjælper derfor med til at bekæmpe dit barns sygdom.

Ved de fleste smitsomme sygdomme vil dit barn få feber. Det viser sig ved at dit barn virker varmt. Kinderne bliver måske røde og øjnene blanke.

Læs mere om feber.

 

Hvordan kan du være med til at undgå dit barn smitter andre?

Hvis dit barn har en smitsom sygdom, så hold barnet hjemme fra institutionen. Det har alle glæde af – også dit barn.

Ekstra god håndhygiejne er vigtig, idet den hyppigste smittevej er kontakt via hænder eller genstande. Håndhygiejne er håndvask med vand og sæbe i mindst 15 sekunder. Vask hænder inden du skal i gang med madlavning, borddækning og andet arbejde i køkkenet. Vask hænder efter du har rørt ved noget snavset for eksempel bleskift, toiletbesøg eller efter at have sorteret vasketøj.

Undgå at nyse og hoste ned i hænderne – brug i stedet et papirlommetørklæde, som smides væk efter brug – lad det ikke ligge fremme eller i en lomme til næste gang. Husk også at det er vigtigt, at også barnets hænder vaskes.

 

De smitsomme sygdomme m.m.:

Klik på en sygdom og læs om årsag, symptomer, behandling og meget mere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

All rights reserved Vi Faedre.dk